Hírek >> Művészet és tőke

 


Adózási káosz az EU-ban

Művészet, mint vállalkozás

Guggenheim a la McDonald's

Képzavar

Adózási káosz az EU-ban

Forrás: Világgazdaság [2003-03-10]

Az Európai Unióban rendkívül bonyolultak a műkincsek kereskedelmét érintő forgalmiadó-szabályok, és ez kimutatható veszteséget okoz a tagállamokban működő kereskedőknek - panaszolja egy most közzétett tanulmányban az Európai Művészeti Alapítvány (TEFAF). A héten nyíló maastrichti vásárt szervező társaság szerint többek között a magas terhekre és a bürokratikus szabályokra vezethető vissza, hogy 1998 és 2001 között a tizenötökben működő galériák, aukciósházak tranzakcióinak összforgalma 7,2 százalékkal visszaesett, miközben az Egyesült Államokban nagyjából ugyanilyen arányú bővülést regisztráltak. A változások másik nyertese az adatok szerint Svájc.

A probléma lényegét a TEFAF abban az 1994-es Európa tanácsi direktívában látja, amely harmonizált áfarendszer alá vonta a tagállamokban a műkincsek és régiségek forgalmazását, létrehozta a kereskedők haszonrésére vonatkozó adószabályokat és minimálisan 5 százalékos importelvonással terhelte a műalkotások behozatalát. Az Ernst & Youngnak az alapítvány felkérésére készített elemzése szerint az áfakategóriák harmonizálása nagyrészt megtörtént a tagállamokban, ám a kulcsok és az adminisztratív előírások terén továbbra is hatalmas eltérések tapasztalhatók. A helyzetre jellemző, hogy azoknak a kereskedőknek, akik más tagországokban rendezett művészeti vásárokon is kiállítanak és forgalmat bonyolítanak le - márpedig egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy távol maradjanak az ilyen rendezvényektől -, szigorúan véve minden érintett ország adóhatóságánál be kellene jegyeztetniük magukat. Ez a gyakorlatban szinte megoldhatatlan könyvviteli és adminisztratív terheket ró a jellemzően nagyon kis méretű vállalkozásokra. A műkincsek egyik országból másikba való mozgatása ezen túlmenően - a később visszatérítendő adók, vagy a hatóságok által az adó kifizetése helyett megkövetelt garanciák révén - súlyos finanszírozási problémákat is felvet. Ebben a helyzetben nem csoda, ha a tengerentúli kereskedők valóságos "aknamezőnek" tekintik az Európai Uniót - fogalmaz a TEFAF tanulmánya.

A megoldás a lobbiszervezet szerint egyszerű, ráadásul tökéletesen EU-konform lenne. Egységes regisztrációs rendszert kellene kialakítani a műkereskedők számára, akiknek így nem kellene valamennyi tagország adóhatóságánál bejelentkezni. Ilyen egyszerűsített regisztrációra precedens is van: az idén júliusban életbe lépő elektronikus kereskedelmi direktíva lehetővé teszi az egyszeri bejegyzést az online szolgáltatók számára. A szabályok egyszerűsítésén túlmenően azonban arra is szükség volna, hogy az EU illetékesei elgondolkozzanak az importált műkincsek adóztatásának szükségességéről. Ez ugyanis a szakmai szövetség szerint hosszú távon is alááshatja az öreg kontinens pozícióit a nemzetközi műkincspiacon.

Ugrás az oldal elejére ń
Copyright © ARTSERVER Adatvédelem Média ajánlat Impresszum